26-01-2021

Tanker til tiden - og de små artmoney: "Kunst under Corona".

PALETTEN d. 26. januar 2021.

Tanker til tiden........

 Det handler om de artmoney, der vil gå over i historien..

Museer landet over arrangerer særudstillinger. Bank- og Sparekassemuseet i København satte i 2020 en sådan særudstilling op under mottoet: ”Vokser der penge på træerne?”

I udstillingen blev den alternative valuta, artmoney, inddraget. Artmoneykunstnere fra ind- og udland blev inviteret til at producere artmoney til udstillingen. Arbejdstemaet blev her: ”Kunst under Corona.”

 2020 var året, hvor verden blev ramt af en pandemi, Corona.

 Rigtig mange, ca. 120 artmoneykunstnere gik i gang med at lave artmoney til tiden. Der skulle afleveres 10 styk. Udstillingen skulle vare det meste af et år.

Mine artmoney skulle fortælle om de drømme, mennesker kan have i en tid med Corona.

Min første Coronadrøm var bedstemors. Hun sidder på plejehjemmet og savner sin familie. De kommer ikke! I drømmen kom de - glade, alle klædt i hvidt. 

De 10 artmoney blev sendt. Man skulle vælge én af dem, som skulle udstilles separat og repræsentere den enkelte deltager. Her valgte jeg Coronadrøm nr. 4: ”Min økonomi.” Drømmen er pengetræer fyldt med knopper af guld. De to drømmere er frisøren og kokken.

Jeg ventede med spænding på ferniseringen og udstillingen. Jeg måtte nøjes med at se billeder og læse om det på Facebook. Jeg bor ikke lige om hjørnet af Overgaden Neden Vandet 11 i København.

Der var fine billeder fra ferniseringen af den store, flot opsatte udstilling. I afdelingen med artmoney præsenteredes fint de mange små valgte billeder på en glasmontre-væg, der gik gennem hele rummet. Jeg manglede at se resten, de mere end 1000 styk. Var de udstillet på stiger eller hylder, måske hængt op i snore - i et andet rum?  

Det var de ikke! De var i samme rum, de var samlet i 2 store ”Pengetanke”!

Men hvad blev der nu af ideerne, af den røde tråd i hvert lille sæt artmoney? Tænkte jeg, Selv om de små billeder fra starten selvfølgelig lå, som de hørte sammen - fint stablet, ville de i sådan en stor pengetank snart blive blandet godt og grundigt og ligge hulter til bulter: Som t-shirts i en stor udsalgskasse efter udsalgsdagen!

Og hvor godt ville de have af at blive taget op og lagt ned og rodet rundt i gang på gang - gennem et helt år? Mine ville nok holde til det: Jeg maler på masonit eller krydsfiner, - men jeg tænker på penge af papir!! De allermest sårbare, artmoney af glas eller keramik f.eks., var anbragt for sig i den ene pengetank.

Udstillingen skulle vare fra september 2020 til august 2021. Åbningstiderne var onsdage kl. 10 - 17 og søndage kl. 10 - 16. Der var gratis adgang.

Nu skriver vi januar 2021. Coronaen er med fornyet styrke fulgt med ind i det nye år. I slutningen af 2020 blev restriktionerne ekstra skrappe med nedlukning af landet, - i første omgang indtil d. 17. januar. Det blev forlænget til d. 7. februar:

Hjemmearbejde, hjemmeskole, ingen efterskoler eller højskoler, ingen træning: sport eller fitness, ingen besøgende på plejehjem eller bosteder, ingen fysiske møder, fester eller sammenkomster med over 5 personer! Ingen biografer, teatre, koncerter, museer…… ingen åbne butikker bortset fra supermarkeder, apoteker og Matas, - og 1 person kun, når der skal handles ind til dagen og vejen! Hold 2 meters afstand! Sprit af! Husk mundbind!...... Øde butiksgader - landet lukket ned!

Og tilbage til de mange netop nu hyper-aktuelle artmoney: ”Kunst under Corona” bag den fine glasmontrevæg og i de store pengetanke. De er ved skæbnens ironi gemt bag lås og slå.

Med snarlig udsigt til den ventede vaccine og virkningen af den må vi nu fortrøstningsfulde se fremad og håbe på genåbning af Danmark d. 7. februar!

De kommer, de gode tider med forår og frihed. Og engang vil Coronapandemien være fortid.

Corona vil gå over i historiebøgerne, og de små artmoney: ”Kunst under Corona” vil med deres fortællinger være en del af den fortid.

Seneste kommentarer

27.05 | 09:13

Hej Kirsten. Sikke festlige , farverige billeder.! Jeg ville ringe dig op , men dit gamle nummer duede ikke. Send mig dit nye. Ville høre om du fik min jubilæums mail, men du har nok så travlt,

04.08 | 08:30

Tak for sidst. Tambours Have i selskab med dig og Ingrid var en aldeles dejlig oplevelse. Kh Ellen Margrethe

23.03 | 21:28

Jeg har brug for et stører billede mindst 70x 100cm.. Har du nogen i denne str. Gerne noget landskab/ vand i blålige farver.

10.03 | 16:10

Kære Else Schjødt Koch! Mange tak for de pæne ord om mit billede Pebermix! Jeg er glad - og stolt over, at man har valgt netop det til udstillingsplakaten. Venlig hilsen, Kirsten Kjær Larsen

Del siden