30-05-2018

Kunstens Dag på Tørning Mølle - og historien om pælen i Mølledammen.

PALETTEN d. 30. maj 2018.

Kunstens Dag på Tørning Mølle finder i 2018 sted søndag d. 10. juni.

Der har siden 2002 hvert år i juni været afholdt en sådan dag, hvor kreative folk på små arbejdende stande kan vise, hvad de laver.

I mange år hed dagen ”Malernes dag på Tørning Mølle”.

 Jeg har deltaget mange af årene.

 Ideen var, at der skulle males og vises malerier i de smukke junilysegrønne omgivelser på plænen foran Mølledammen.

 Et år – det var i 2005 - forsøgte jeg at få Mølledammen og alt det lysegrønne, jeg så foran mig overført til lærredet - lige sådan, som jeg oplevede det.

 Et enkelt år øsregnede det, så alle måtte trække ind - med grej og billeder - i den gamle lade, der dengang ikke var restaureret. Koldt og klamt og fugtigt var der, men man hyggede sig, besøgende kom der, og en fin dag blev det alligevel.

 I de seneste år har de små stande været at finde i den skønne gamle Mølles rustikke rammer. Og navneskiftet fra Malernes til Kunstens dag fortæller, at der er meget andet end malerier at opleve.

 Jeg vil være at finde på stand nr. 10 på 1. etage. Den lille stand har jeg haft de seneste par år, og her vil jeg igen d. 10. juni male artmoney. Jeg har bl.a. min lille samling på 30 ARTVEMBER-artmoney med.

 Det var november 2017, jeg deltog i projektet ARTVEMBER. Jeg skulle hver dag i måneden male en artmoney med et givet motiv -. Og så gjorde jeg katten til hovedperson. Her på PALETTEN skrev jeg et afsnit om ARTVEMBER, da måneden var gået.

 Historien om pælen i Mølledammen.

 På mit maleri fra 2005 ses i Mølledammen - længst tilbage og ude til venstre - en pæl.

 Tørning Mølles historie kendes fra omkring 1500-tallet. Møllen har altid været drevet med vandkraft; vandet fik man fra dammen lige uden for møllebygningen.

 I dammen samlede sig blade, kviste mm. der kunne stoppe tilløbet til turbinen, som trak møllen.

 Indimellem skulle dammen renses. Det skulle den engang i 1970-erne, og den skulle simpelthen tømmes for vand.

 Ned i bunden af dammen var hamret mange pæle, hvilket gjorde det vanskeligt med rensningsarbejdet.

Arbejdsholdet spurgte mølleejeren, om pælene skulle fjernes. Nogle af dem kendte nemlig historien om den onde og grusomme herredsfoged, Peter Christian Holm, der døde i 1779 .

Han havde været i pagt med den onde selv, mente man dengang – og derfor var han blevet manet ned i Mølledammen - med en pæl.

 Det rørte ikke mølleejeren: ”Jeg tror ikke på den slags pjat. Få nu bare de pæle fjernet!”.

 Næste morgen, da arbejdet skulle starte, lød det imidlertid: ”Lad hellere en enkelt pæl stå!”

 Den står der endnu.

Seneste kommentarer

27.05 | 09:13

Hej Kirsten. Sikke festlige , farverige billeder.! Jeg ville ringe dig op , men dit gamle nummer duede ikke. Send mig dit nye. Ville høre om du fik min jubilæums mail, men du har nok så travlt,

04.08 | 08:30

Tak for sidst. Tambours Have i selskab med dig og Ingrid var en aldeles dejlig oplevelse. Kh Ellen Margrethe

23.03 | 21:28

Jeg har brug for et stører billede mindst 70x 100cm.. Har du nogen i denne str. Gerne noget landskab/ vand i blålige farver.

10.03 | 16:10

Kære Else Schjødt Koch! Mange tak for de pæne ord om mit billede Pebermix! Jeg er glad - og stolt over, at man har valgt netop det til udstillingsplakaten. Venlig hilsen, Kirsten Kjær Larsen

Del siden