21-10-2016

Ribe Kunstmuseum.

Ribe Kunstmuseum - jeg har besøgt det. Og jeg har lyst til at besøge igen!:

At gå fra sal til sal i stueetagen og følge 1800-tallets danske guldaldermalere, - gå op på 1. etage og se den store særudstilling: "Ribe Samlingens gemte skatte" - og ned i underetagen, hvor der er særrophængning af moderne dansk kunst fra 1920'erne - 1950'erne.

Den smukke, gamle, røde bygning med hvidmalede bånd og svungne gesimser er fra 1864. En rig bomuldsfabrikant lod den bygge som sin private pragtbolig. I folkemunde hed huset  "Slottet".

Museets gulve er helt specielle. Det er de gamle, velbevarede gulve med mønstre dannet af mange forskellige træsorter.

Bomuldsfabrikanten forlod bygningen og byen efter en brand i 1880, og huset stod tomt, indtil en lille gruppe ripensere, en kunstforening, som ønskede et kunstmuseum til byen, i 1890 købte bygningen. En arkitekt kom på, og i 1891 kunne dørene åbnes til Ribe Kunstmuseum.  

I årene 2008 - 2010 har en omfattende restaurering af den fredede bygning fundet sted.

Kunstmuseum fra 1891.  2016 er altså jubilæumsår for Ribe Kunstmuseum. 125 år har den gamle bygning rummet de mange skønne kunstværker.

Et af Museets hovedværker er samtidig et af kunstnerens hovedværker - nemlig Michael Anchers  "En Barnedaab". Det stor maleri var undervejs fra 1883 - 1888. Flere gange ændrede kunstneren på det, før han var helt tilfreds.

Ribe Kunstmuseum købte "En Barnedaab" i 1898. I en glasmontre ved siden af maleriet ses brev fra Michael Ancher til Ribe kunstforening og også kvitteringen for købet. Kunstneren har beskrevet, hvem personerne på maleriet er. Dåbsbarnet er Anchers datter Helga, og det er Anna Ancher, moderen, der holder barnet. 

Det var i går d. 20. oktober 2016, jeg besøgte Ribe Kunstmuseum. Jeg må derhen igen! Der er så meget, man kan fordybe sig i, - og man når kun så lidt ved et første besøg. 

Her  (Et klik på billedet forstørrer det) "En Barnedaab" - påtrængende, smukke detaljer: Barnets dåbskjole med den fine overkjole af tyl,.... moderens silkekjole  - som guld,.... den unge fadder med den mørke kjole.... folderne....den må være af fløjl,.... - hendes sølvarmbånd....

Ribe Kunstmuseum er en dejlig oplevelse - og flere besøg værd.!

Seneste kommentarer

27.05 | 09:13

Hej Kirsten. Sikke festlige , farverige billeder.! Jeg ville ringe dig op , men dit gamle nummer duede ikke. Send mig dit nye. Ville høre om du fik min jubilæums mail, men du har nok så travlt,

04.08 | 08:30

Tak for sidst. Tambours Have i selskab med dig og Ingrid var en aldeles dejlig oplevelse. Kh Ellen Margrethe

23.03 | 21:28

Jeg har brug for et stører billede mindst 70x 100cm.. Har du nogen i denne str. Gerne noget landskab/ vand i blålige farver.

10.03 | 16:10

Kære Else Schjødt Koch! Mange tak for de pæne ord om mit billede Pebermix! Jeg er glad - og stolt over, at man har valgt netop det til udstillingsplakaten. Venlig hilsen, Kirsten Kjær Larsen

Del siden